Καλωσορίσατε στο ιστολόγιό μου

Γεια σας! Σε αυτό το ιστολόγιο μπορείτε να δείτε τα projects και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει στα δημοτικά σχολεία που έχω υπηρετήσει μέχρι τώρα. Επίσης υπάρχουν ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της τάξης σας σε διάφορα μαθήματα. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το υλικό που παρέχεται και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περαιτέρω πληροφορίες.
Πολλές φωτογραφίες, στις οποίες είναι ευδιάκριτα τα πρόσωπα των παιδιών, έχουν σκόπιμα παραμορφωθεί. Στις ελάχιστες φωτογραφίες όπου φαίνονται πρόσωπα παιδιών, έχει δοθεί η απαραίτητη γραπτή γονική συναίνεση.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Χλωρίδα και πανίδα των λιμνών της Ελλάδας

Στα κεφάλαια 20, 21 & 22 της Γεωγραφίας της Ε' τάξης γίνεται αναφορά στις φυσικές και τεχνητές λίμνες καθώς και στη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας. Κατά τη διδασκαλία σας μπορείτε να αξιοποιήσετε μία από τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο Φωτόδεντρο σχετικά με τις λίμνες της Ελλάδας. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα φαίνεται ο γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδας και τα ονόματα των λιμνών της. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε να μη φαίνονται τα ονόματα των λιμνών. 

                                         

Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες και αναθέστε σε κάθε ομάδα ένα κομμάτι του χάρτη από το οποίο θα προσπαθήσει να απομνημονεύσει τα ονόματα των λιμνών. Γι' αυτό το σκοπό γίνεται να χρησιμοποιηθούν και παραδοσιακοί σχολικοί χάρτες. Στη συνέχεια, επιλέξτε να μη φαίνονται οι ονομασίες των λιμνών στον ηλεκτρονικό χάρτη και ζητήστε από κάθε ομάδα  να δείχνει και να λέει τα ονόματα των λιμνών από το κομμάτι που έχει αναλάβει. Για να διαπιστωθεί αν η ομάδα είπε σωστά το όνομα μιας λίμνης, πατήστε πάνω στη λίμνη και δεξιά εμφανίζεται το όνομά της συνοδευόμενο από ένα μικρό κείμενο σχετικά μ' αυτήν.

                                               


Ακολούθως, μπορείτε να ασχοληθείτε με τη χλωρίδα και την πανίδα των λιμνών. Δείξτε στα παιδιά φωτογραφίες από ζώα και φυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον μιας συγκεκριμένης λίμνης και ζητήστε τους να σημειώνουν στο τετράδιό τους τι είδη χλωρίδας και πανίδας παρατηρούν στις φωτογραφίες, χωρίζοντας τη σελίδα τους σε δύο στήλες. Τέλος, συζητήστε τα αποτελέσματα. 
Στο παράδειγμα που ακολουθεί ασχοληθήκαμε με τη χλωρίδα και πανίδα των λιμνών Καστοριάς, Πλαστήρα και Ιωαννίνων. Οι φωτογραφίες είναι δικές μου και έχουν τραβηχτεί γύρω από τις λίμνες αλλά και από το ενυδρείο της Καστοριάς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν ψάρια και ζώα που ζουν στη λίμνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου