Καλωσορίσατε στο ιστολόγιό μου

Γεια σας! Σε αυτό το ιστολόγιο μπορείτε να δείτε τα projects και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει στα δημοτικά σχολεία που έχω υπηρετήσει μέχρι τώρα. Επίσης υπάρχουν ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της τάξης σας σε διάφορα μαθήματα. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα το υλικό που παρέχεται και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περαιτέρω πληροφορίες.
Πολλές φωτογραφίες, στις οποίες είναι ευδιάκριτα τα πρόσωπα των παιδιών, έχουν σκόπιμα παραμορφωθεί. Στις ελάχιστες φωτογραφίες όπου φαίνονται πρόσωπα παιδιών, έχει δοθεί η απαραίτητη γραπτή γονική συναίνεση.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος θα μου πάρει συνέντευξη;

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμπεδώσουν τα παιδιά το μάθημα της ημέρας ή να αξιολογηθούν σε αυτό, είναι μέσω της συνέντευξης. Αν για παράδειγμα, το μάθημα της ιστορίας αφηγείται γεγονότα στα οποία πρωταγωνιστούν ορισμένα πρόσωπα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναθέσει ρόλους των πρωταγωνιστών του κεφαλαίου στους μαθητές του και να τους πάρει συνέντευξη. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε πρόχειρα κοστούμια ή κάποιο διακριτικό που θα φοράει ο κάθε ήρωας για να ξεχωρίζει. Ακόμα μία προσθήκη που μπορεί να γίνει, είναι να γράψετε σε καρτελάκια τα ονόματα των πρωταγωνιστών και να τα καρφιτσώσετε στους μαθητές σας.
Το παρακάτω παράδειγμα αφορά στο κεφάλαιο 18 της Ιστορίας της Ε' τάξης "Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου". Ξεχωρίσαμε 6 ήρωες: τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, τον πατριάρχη Σέργιο, έναν βυζαντινό στρατιώτη, τον αρχηγό των Περσών και τον αρχηγό των Αβάρων. Ετοιμάσαμε κι ένα διακριτικό και μια καρτελίτσα για να ξεχωρίζει ο κάθε ήρωας. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε και τα καρτελάκια με τα ονόματα των πρωταγωνιστών του κεφαλαίου.




Κατά την παράδοση του μαθήματος κάναμε ένα σχεδιάγραμμα στον πίνακα με τα βασικά στοιχεία του μαθήματος. Αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να απαντήσουν στις ερωτήσεις της συνέντευξης, από τις οποίες παραθέτουμε κάποιες ενδεικτικά:
  • Προς τον Πατριάρχη Σέργιο: Με ποιον τρόπο βοηθήσατε τον αυτοκράτορα Ηράκλειο;
  • Προς τον αυτοκράτορα Ηράκλειο: Με ποιο γειτονικό λαό υπογράψατε συνθήκη ειρήνης;
  • Προς τον αρχηγό των Αβάρων: Τι αντάλλαγμα ζητήσατε από τους Βυζαντινούς για να υπογράψετε συνθήκη ειρήνης;
  • Προς τον Βυζαντινό στρατιώτη: Τι σας παρείχε το Βυζαντινό κράτος με τη βοήθεια της Εκκλησίας;



Στη συνέχεια αφήστε τα παιδιά να πάρουν συνέντευξη το ένα από το άλλο, όπως στο βίντεο που ακολουθεί. Φυσικά η συνέντευξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μαθήματα, όπως τα Θρησκευτικά & τη Γλώσσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου